Stamfar til Østagløtten
NUCH Setpoints Lensmann

Stamfar til Østagløtten
NUCH Setpoints Lensmann

Drømmehunden må være en som jakter intenst for deg. Med høy hodeføring, flott inngang og presis inngang på fugl og være lettdressert og ha et kjempegodt gemytt. Stress i alle former er ikke ønskelig. Poter og velvinklede bein er uvurdelig, og med kompakt kropp og god pels. Ingen former for helseplager eller defekter skal vidreføres eller inn avles i blodet. Østagløttpointeren skal kunne beherske alle former for fuglejakt med høy jaktlyst, reviering og topp samarbeid.

Etter å ha jaktet og vært sammen med Black lucky pointere på 80-tallet, snudde min interesse fra gordonsetter til pointer.  Vestfjorddalens pointere viste seg fram i flere generasjoner i begynnelesen av 90-tallet. Her lå det mye kvalitet foredlet og vinnerblod. Hans Simensen og Famous. De herjet på listene gjennom 90-tallet og toppet det med 3 NM seire på 1 år. Her hentet vi vår NUCH Setpoints Lensmann og starten på vår jakt etter drømmepointeren i kennel Østagløtten. Etter litt prat og litt overtalelse, ble Otto Sundhagen og jeg enige om parring. Lensmann ble parret med NUCH Afferns T A Victory som var etter topp avlstispe NUCH Afferns Marthe. Hun var etter Jamtens Hugå og Vestfjorddalensblod. Tanken her var å linje på Hugå, som også er morfar til Famous.  Vi fikk dermed i pose og sekk fordi vi også fikk med superavlstispa til Vestfjorddalen (Tina T). Jamtens Hugå  viste seg da, og som nå, som en meget viktig nedarver på kvalitet og vinnerblod. I ettertid kan vi se at Hugå er nærmest ett "must" å ha i linjene for å få en vinnerhund i Norden. Stammoren til kennel Østagløtten kom etter denne kombinasjonen. Her kom NUCH Tolga. På sitt beste var hund utrolig god og var vond og slå på jaktprøve( før fylte 5 fikk hun 5+1vk), men som jakthund overgikk hun, min drøm mange ganger. I hennes første parring linjeavlet jeg ganske tett på Famous. Her brukte vi hennes sønn NM-mester og NJCH Setpoints Acop. Ikke fullklaff her, men det ble særdeles flotte pointere og veldig gode viltfinnere og duganes jakthunder. Ble ikke helt fornøyd med kvaliteten på fuglarbeidene, litt høy stressnivå, mykhet som ikke sammenfaller  med målsettingen ovenfor.

Da valgte jeg etter nøye vurdering og gå videre på farslinja til Famous. Hennes far er Drevjans Lux som er etter Jamtens Lix og han er bror med Jamtens Hugå. Han er også blitt brukt med stort hell i avl både i Norge og Sverige. Jeg søkte i Sverige etter nærmeste blodet etter Lux. Her kom jeg i kontakt med Rikcard Persson. Han hadde nettopp solgt Drevjans Buck til Tom Hardeland. Buck var en utavlhund, men morslinja var innavlet på Luxblod. Senere overtok vi Buck og førte ham fram til NUCH og VK-premie i NM.  Når vi brukte NUCH Drevjans Buck fikk Østagløtten en gjennomavlet og stadfestelse av ønskede blod. Vår nye tiltenkte avstispe Østagløttens Gulle falt igjennom mitt nåløye pga løftet stressnivå i enkelte sammenhenger som ikke en god avlstispe skal ha. Jeg måtte bryte tispelinjen og bruke hennes bror istedet.

Parallelt med innkjøpet av Lensmann, hadde vi flere ganger fått muligheten og vurdert kjøp av en import fra Europa for framtidig avl. Thomas og Leif Engh hadde etter OL i 1994, kommet i kontakt med kjente pointerfolk fra Italia. Jeg leste meg opp på pointerlinjer og fikk øynene opp for Ribot og senere hans yngre bror Ronaldo. Begge italienske derbyvinnere og topp mesterskapshunder, og ikke minst dominante nedarvere. Drømmen om å få det beste nedarverblodet kom høsten 2002.

1999 Italienske derbyvinner Picenium Rosy som var etter overnevte Ribot, hadde fått valper med broren Ronaldo. Som dere skjønner fikk jeg et fortettet blod på det aller beste hundene. Det siste 10 årene, har bekreftet dette.Flere år senere linjeavler nesten alle de kjente italienske kennelene på brødrene Ribot og Ronaldo.  Med vår italienske Derna fikk vi inn det beste importblodet på flere 10 år!! Thomas Eng  bidro med kontakt, organisering og henting hjem av vår nye spennede avlstispe. Det tok nesten 1år, før hun kom hjem til oss, da var hun litt over 2år. Vi valgte Derna over bilder på internett som oppdretter sendte oss. Valget stod mellom 3 søsken. Fantatastiske kropper og vinklinger. Fra Tolga's 2 kull, hadde 2 avkom vist seg kraftig fram på jaktprøver i Sverige. Østagløttens Lola ble både Årets unghund og årets pointer i Sverige! I gullpokalløpet ble hun nr. 2 i det ærefulle høystatusløpet. Østagløttens Hugå ble nr. 3 i svensk derby og nr.2 i Forus open, m.m. VI overtok også Hugå i en periode og førte ham fram til NUCH og NM-lag deltagelse.  Han ble det naturlige valget for Derna's første kull. Her kom Østagløttens neste avsltispe NUCH Østagløttens Rosa Montana. Hennes bror NUCH Østagløttens Ribot er både Forus Open-vinner og CASIT-vinner. I disse årene har Tom Hardeland bidratt med godt samarbeid.

Østagløttens Luba og Sifo etter Rosa og Makker.

Østagløttens Luba og Sifo etter Rosa og Makker.

Rosa's første kull ble valgt med omhu. Tanken var å hente inn det gamle Black Luckyblodet.  Vi brukte  NUCH Lytingfjellets Trym. Han var linjeavlet på søskene Black Lucys Prikka og Papageno. Han var også, bror til supertispa Lille My. Kvaliteter som gemytt, fuglarbeid og hårlag, var ønsker jeg ville hente ut av denne utavlingsparringen.  Vår neste generasjon og ny avlstispe skulle bli Østagløttens Alba. En solid tispe som desverre ikke ga oss noen valper, pga, dette ble solgt .

Samtidig med Rosa's første kull, fikk vi Derna's tredje valpekull. Vi brukte Jutevatnets Radar for andre gang. Det første endte med flere tragiske hendelser etter fødselen. Her har det kommet høy kvalitet på søk og fuglearbeider. 2 meget innavlede linjer på gode hunder og nedarvere som ikke er i slekt, altså en ren utavl. Østagløttens Songa til Tom Hardeland, som vi har overtatt. (sommer 2114) blir å finne i framtidens Østagløttenhunder. Hun ble parret med en Østagløttens Sifo, som er etter Østagløttens Rosa Montana og Makker. Her har vi beholdt ei tispe som heter Østagløttens Selma. Svigersønn tok parringsvalpen. Han heter Østagløttens Comba.

Neste trekk  brukte vi Jutevatnets Makker på Rosa. Her linjeavler vi tilbake på hovedlinja vår og Drevjans Lux. I denne kombinasjonen ligger det mye kvaliteter i gode nedarvere som er meget viktig å ha med seg videre på Østagløttenblod. Med Makker's farmor ( Belle), er helsøster av vår Buck. Vi fikk samtidig inn søskene Jutevatnets Pernille og Radar som begge har avlet særdeles godt.  Vestfjordalens Famous og hennes bror Vestfjorddalens Buck, kommer, påny flere ganger inn på vår linje. Drevjans Lux er deres far. Her har vi fått en ny Østagløtten avltispe. Her har det kommet et super kull med 5 VK-hunder. Vår tispe heter Østagløttens Luba. Hun er søster av Sifo som vi har brukt på Østagløttens Songa. Luba har vunnet masse premier på jaktprøver og vunnet best in show på utstilling og kårets som årets pointer to ganger i Norge. Hun har vanvittig fysikk og meget rolig. 2017 blir hun parret med  Østagløttens Comba(Østagløttens Songa-Østagløttens Sifo). I hennes  første kull , innavlet vi svært hardt med Østagløttens Comba, sønn av Luba`s helbror Sifo. Ikke full klaff, topp helse, men manglet det siste lille... Vår tispe ble forkastet, pga. dette. Knalltøft!! Neste ble med Golden solid Yunix , med en solid italiensk avstamning, som vi kjente svært godt, både helsemessig og høy jaktlyst. Det kom 12 valper. Et utrolig homogent kull, allerede bra med premier, både på utstilling og jaktprøve. Påny forkastet jeg min valp, etter tøffe kriterierier . Hun våknet rett og sett for seint. Helt uaktuelt å få inn på linjen. Venter mye av dette kullet i framtiden. I Luba`s siste kull, parret vi . Dag del Nocino. Her ble det kun 4 valper. Dag har tilnærmelsesvis , samme stamtavle som Yunix , med to helbrødre som fellesnevneren. Rodeo og Ranger del Sagiadiae. Her måtte jeg sikre meg, og beholdt to tisper. Det skal sies, at undertegnede, brukte to ukjente og upremierte hannhunder, med svært gode stamtavler fra Italia , men fikk sjekket og testet dem i marka og i hjemme forhold .  Med lang erfaring , og kunnskap, om dette utenlanske blodet, så forventet jeg gode resultater med kullene.

NM-LAGET 2015

NM-LAGET 2015

10 april 2015 er det 6 nålevende valper. Deres far Østagløttens Sifo fikk 1AK på sin første start, og 2VK/CK ,litt over 2år. Han ble også Norgesmester lag, som 2,5 åring . Østagløttens Luba 1UK,1AK,1VK M/CK og tatt ut på pointerlaget som reserve. Begge var i finalen i Sølvhunden. Luba har vunnet BIS på utstilling. Mattis har imponert med 1UK,1AK,1VK og 1VK m/CASIT på 2 helger og NUCH. De er elitehunder i NPK.   Det viser seg at, kullet med, Sifo, Mattis, Mina og Luba. Og senere har kullsøstra Mina fått1VK m/CK  sammen med flere, så har det blitt et meget sterkt kull.

Del denne siden